Sådan laver du perfekte boller til hele familien

Indhold

Stjerner

Hvorfor hjemmebagte boller er et hit hos familien

Der er intet, der slår duften og smagen af nybagte boller. Uanset om det er til morgenmad, frokost eller eftermiddagskaffe, så er hjemmebagte boller altid en succes. Denne opskrift på boller er nem at følge og garanterer bløde, luftige boller, der vil begejstre både børn og voksne.

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 10 g frisk gær (eller 5 g tørgær)
  • 3 dl varm mælk (ca. 37°C)
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 æg (til pensling)
  • 2 spiseskefulde vand (til pensling)
  • 1 nip salt (til pensling)

Forberedelse af Gær og Dej

Opløs gæren i sukkeret og saltet i en skål. Tilsæt den varme mælk og smeltede smør, og rør godt. Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt dejen, enten med håndkraft eller i en maskine, til dejen er glat og blank. Gem lidt mel til æltning, hvis nødvendigt.

Hævning

Form dejen til en samlet masse og læg den i en ren skål. Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 30 minutter til en time, eller i køleskabet natten over.

Formning af Boller

Tag dejen ud på køkkenbordet og del den i to dele. Skær hver del i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk). Form hver stykke til en bolle og læg dem på to bageplader med bagepapir, med god afstand mellem bollerne.

Anden Hævning

Dæk bollerne med et viskestykke og lad dem hæve i yderligere 30 minutter til en time.

Pensling og Baging

Rør 1 æg sammen med 2 spiseskefulde vand og 1 nip salt. Pensl bollerne forsigtigt med ægblandingen. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader C (varmluft) i ca. 12 minutter, eller til de er gyldne på overfladen.

Afkøling

Tag de færdigbagte boller ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en rist.

Hjemmelavede boller der passer til enhver anledning

Disse boller er perfekte til både hverdagsbrug og særlige anledninger. Tilsæt eventuelle kerner eller tørrede frugter, hvis du ønsker en sundere eller mere fyldig variant. Bollerne kan også tilpasses til diverse kostbehov, såsom glutenfri eller veganske boller, ved at udskifte nogle af ingredienserne.

Tips til at gøre bollerne endnu bedre

  • Prøv at tilsætte lidt kardemomme eller kanel for ekstra smag.
  • Brug fuldkornsmel i stedet for hvedemel for en sundere version.
  • Tilsæt chokoladestykker for en lækker dessertbolle.
  • Form små mini-boller til børnevenlige sandwichs eller snacks.

Opfordring til at prøve opskriften

Nu hvor du har den perfekte opskrift på boller, er der ingen undskyldning for ikke at prøve dem. De er nemme at lave, kan tilpasses på mange måder, og vil helt sikkert blive et hit i din familie. Server dem varme med smør, syltetøj eller ost, og nyd dem til ethvert måltid. God fornøjelse med bagningen!