Coq au vin er en vaskeægte fransk klassiker, der oser af dybde og rigdom. Denne ret er perfekt til både hverdagens middage og finere festmåltider med familien. Omfavn den traditionelle metode, eller tilpas den efter dine behov for en uforglemmelig kulinarisk oplevelse.
Ingredienser
For at forberede en lækker coq au vin har du brug for følgende ingredienser:
- 1 stor kylling, skåret i stykker
- 750 ml rødvin
- 200 g bacon, skåret i strimler
- 200 g champignoner, skåret i skiver
- 2 løg, hakket
- 4 fed hvidløg, hakket
- 2 gulerødder, skåret i skiver
- 1 lille knoldselleri, skåret i tern
- 3-4 dl hønsebouillon
- 1 krydderbuket (timian, laurbærblade, nelliker)
- Peberkorn
- Olie og smør til stegning
- Salt og peber
- 3 spsk smør til jævning
- Frisk persille til pynt
Tilberedning af Kyllingen
Start med at forberede dine ingredienser ved at skære kyllingestykker, hakke løg og hvidløg, samt at skære gulerødder, champignoner og selleri. Varm olie og smør i en stor smedejernsgryde, og brun kyllingestykkerne med salt og peber, indtil de er gyldne. Tag kyllingestykkerne op og stil dem til side.
Sautering af Grøntsager
I den samme gryde, sauter løg, hvidløg, gulerødder, og knoldselleri, til de er bløde, men ikke brune. Tilsæt mere olie, hvis nødvendigt.
Tilsætning af Vin og Krydder
Tilsæt cognac (hvis brugt) og flamber det for at fjerne de brune stykker på bunden af gryden. Herefter, tilsæt rødvin, hønsebouillon, krydderbuket, og peberkorn. Bring det hele i kog, og lad vinen koge i et par minutter, før du returnerer kyllingen til gryden.
Simring
Dæk gryden, skru ned for varmen og lad det simre i cirka 1-1 1/2 time, eller indtil kyllingen er mør og saftig. Imens kan du tilberede tilbehøret.
Tilberedning af Tilbehør
Samtidig med at kyllingen simrer, steg bacon i tykke stykker i en pande, indtil de er sprøde. Rist champignonerne og de resterende gulerødder i baconfedtet. Tilbered perleløg i smør med sukker, salt og vand indtil de karamelliserer.
Reduktion og Afslutning
Når kyllingen er færdig, si sovsen fra gryden og kog den ind til ønsket konsistens. Tilsæt smør for at jævne sovsen. Kom kyllingestykkerne, bacon, champignoner, og perleløg tilbage i gryden og varm retten igennem.
Servering
Server coq au vin med kartoffelmos, landbrød eller dine foretrukne side-retter. Drys retten med friskhakket persille og server med smørristede brødcroutoner eller et sprødt flute for en fuldendt måltidsoplevelse.
Anekdoter og Tips
Coq au vin bliver kun bedre af at stå natten over. Denne ret er en fantastisk løsning til en lørdagsmiddag, hvor man ønsker retten skal ‘hvile’ for at opnå en endnu mere intens smag til søndagsserveringen. Selvom retten oprindeligt indeholder vin, kan du vælge en alkoholfri version til familien ved at erstatte med druesaft og en smule balsamico for en give den særlige smagsdybde.
Opdag hvordan denne ret kan bringe familien sammen om bordet og oplev glæden ved at lave mad fra bunden med kærlighed.