Opskrifter

Den ultimative guide til æblekage med lækker crumble

En lækker og nem opskrift på æblekage med crumble, perfekt til hele familien.

Den ultimative guide til æblekage med lækker crumble
Af Kokken 13. januar 2025

Der er noget ganske særligt ved duften af en nybagt æblekage, der fylder hjemmet med varme og hygge. En æblekage med crumble er en himmelsk dessert, der kan nydes af hele familien. Den sprøde crumble ovenpå de saftige, krydrede æbler skaber kontrasten, der gør denne kage til en uforglemmelig oplevelse. Uanset om det er til en familiekomsammen, en hverdagsoverraskelse, eller blot fordi du har lyst til noget sødt, vil denne opskrift blive en favorit blandt både de små og store derhjemme.

Hvorfor vælge æblekage med crumble?

Æblekage med crumble er ikke bare en klassiker, men også en utrolig alsidig dessert. Den kan tilpasses efter, hvad du har i skabene, hvilket gør det til en perfekt løsning, når du ønsker at imponere familie og venner uden at skulle ud på den store indkøbstur. Om du vælger at lave den med grove havregryn for en ekstra sprødhed eller bruger mandelmel for en glutenfri variant, vil resultatet helt sikkert være en fryd for smagsløgene.

Traditionel escabeche til hele familien

Læs også: Traditionel escabeche til hele familien

Ingredienser til æblekagen

Lad os dykke ned i de ingredienser, der gør denne æblekage med crumble helt speciel. Her er hvad du skal bruge:

Æblefyld:

  • 650 g æbler (ca. 5 stk)
  • 3 spsk sukker
  • 2 tsk kanel
  • 1 spsk citronsaft (valgfrit)

Crumble:

  • 100 g havregryn (gerne grovvalsede)
  • 100 g hvedemel (eller mandelmel for en glutenfri version)
  • 80 g hasselnødder eller mandler, grofthakkede
  • 80 g sukker
  • 150 g koldt smør
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 godt nip salt
  • 100 g marcipan, groftrevet

Til Servering:

  • 3 dl creme fraiche
  • 1 spsk flormelis
  • 1 citron, fintrevet skal heraf
  • 2 tsk vaniljesukker

Fremgangsmåde for æblekage med crumble

Forberedelse af æblefyld:

Start med at forberede æblerne ved at skære dem i tern eller skiver. Vend herefter æblestykkerne sammen med sukker, kanel og eventuelt citronsaft for et syrligt pift. Fordel det hele jævnt i en tærteform med en diameter på cirka 25 cm.

Fremstilling af crumble:

Bland hvedemel, havregryn, vaniljesukker, salt, hakkede nødder og sukker i en stor skål. Skær derefter det kolde smør i små tern og smuldr det i de tørre ingredienser, indtil du har en grynet masse – dette er din crumble. Tilsæt den groftrevne marcipan i crumblen og bland det godt sammen.

Samling og bagning:

For at samle æblekagen skal du først drysse halvdelen af marcipanen over æblerne, efterfulgt af halvdelen af crumblen. Gentag processen med det resterende marcipan og crumble, så æblerne er godt dækket. Placer formen i midten af en forvarmet ovn og bag ved 200 grader i cirka 25 minutter. Sørg for at placere kagen på den næstnederste rille for at undgå, at den bliver for mørk på toppen.

Tips til servering af æblekage med crumble

Lad kagen afkøle let i mindst 10 minutter før servering, dette gør det lettere at skære stykkerne ud. Server kagen med en generøs klat creme fraiche, der røres sammen med vaniljesukker, flormelis og fintrevet citronskal. Alternativt kan du servere den med en kugle vaniljeis eller flødeskum for at fuldende den kulinariske oplevelse.

Familieoplevelser og traditioner

Æblekage med crumble er en del af mange familiers traditioner. Den er nem at lave, og børn kan endda være med til at smuldre crumblen eller vælge deres favorit æbletype. For mange familier er dette en opskrift, der går igen fra generation til generation, og det tager ikke lang tid at forstå hvorfor. Kombinationen af lune æbler, knasende top og en frisk serveringsside er garant for minder og hyggelige stunder omkring spisebordet.

Jeg håber, du vil elske denne opskrift på æblekage med crumble lige så meget, som min familie og jeg gør. Det er en dessert, der altid gør ethvert samvær lidt sødere. Inviter familien med i køkkenet og del glæden ved at skabe noget fra bunden sammen. God bagning og velbekomme!

Svíčková na smetaně: En Traditionel Tjekkisk Skysauce

Læs også: Svíčková na smetaně: En Traditionel Tjekkisk Skysauce